Tanácsadás

Milyen szempontok alapján válasszunk futóbiciklit?

1) méret
2) súly
3) geometria
4) külsőgumi típusa
5) fékek
6) kormány befordulás gátló
7) lábtartó
8) váz anyag
9) markolat
10) csavarok

Méret

Habár a futóbringák váz méretének meghatározásánál gyakran találkozhatunk az ”egy méret” kifejezéssel, ne gondoljuk, hogy ugyanakkora bicikli egyaránt jó lesz egy 1,5 ill. egy 6 éves kisbringásnak is. Az ülés magasságot kell összevetnünk gyermekünk belső lábhosszának méretével. (az ágyék és a föld távolsága, cipő nélkül mérve)
A megfelelő egyensúly megtartása érdekében a kisbringás mindkét talpának le kell érnie a földre, többek között azért, hogy hajtani tudja magát előre. Lovasának az a futóbringa lesz biztonságos és hasznos társa, ahol a nyereg magasságot 2,5-3,5 cm-rel alacsonyabbra tudjuk állítani a belső lábhosszként mért értékhez képest.
Hogyan mérjük le a belső lábhosszt?

Állítsuk gyermekünket mezítláb, háttal falhoz támaszkodva. Csúsztassunk fel egy könyvet óvatosan az ágyékáig és mérjük le a könyv gerince és a föld közötti távolságot.

Súly

Általánosságban elmondható, hogy nem érdemes a gyermek tömegénél 30%-kal többet nyomó tanuló biciklit vásárolni. Természetesen egy sportos, nagyobb izomzattal rendelkező kisbringás könnyebben tud kezelni egy magasabb súlyú futóbiciklit is. Vékonyabb, alacsonyabb fizikummal bíró társaiknál törekedjünk a 30%-os szabályra.

Geometria

A futóbiciklizés gyakorlatilag futás és gurulás váltakozása, ezért fontos hogy mindehhez legyen elegendő tere a ridernek. A nyereg és hátsó kerék távolságra szintén érdemes odafigyelni. Egy alaposan megtervezett kisbringánál nincs hatalmas űr a hátsókerék és a legalacsonyabbra állított nyereg között. A túl nagy távolság a rossz súlypont elhelyezkedés miatt, nehezebb kezelhetőséget eredményez. Szerencsére webshopunkban ilyen termékkel nem lehet találkozni!

Gumi

Pumpálható kerék: A levegős rendszerek biztosítják a legjobb tapadást és csillapítás. Az esetleges súly többletet megéri beáldozni a kényelem oltárán. Padkáról leugratás vagy egyenetlen terepen haladás során sokkal jobban elnyeli az ütődéseket, rezgéseket. Alkalmas mind utcai, mind füves, köves vagy gyökeres felületre is. De sajnos ugyanúgy működnek, mint a felnőtt kerékpárokra szerelt külsők, esetenként defektet kaphatnak.

Felhabosított műanyag: Előnye, hogy nem lehet kilukasztani. Maximálisan defektmentes. Használható bel térben és kültéren egyaránt. Megfelelő tapadást nyújt aszfalton, térkövezett területen, de erdei környezetben könnyen veszíthet ebből a tulajdonságából. Vizes kövön, pl. frissen felmosott lépcsőházban vagy tornateremben kifejezetten csúszóssá és irányíthatatlanná válhat.

Fékek

A futóbiciklit, a lovasa saját lábával tudja lassítani, megállítani. Ez általában a cipő koptatásával jár. Szerencsére számos gyártó szerel már féket is a tanuló kerékpárjára. 3,5éves kor környékén a gyereknek van megfelelő kéz- és szem-koordinációja ahhoz, hogy tudja használni a féket. Miután megtanulták használni, hajlamosak a fékkart és lábukat együttesen alkalmazni, hogy erőteljesebb és biztonságosabb lassulást érjenek el. Azoknak a gyerekeknek, akik már a futóbiciklijükön elsajátították a fék használatát, nem kell újra tanulniuk amikor átülnek egy pedállal hajtott kerékpárra.

Érdemes szemügyre venni a fékkart. Minél jobban figyeltek adott gyártó adott kisbringáján az alkatrészek specifikációjára, gyermekünk számára annál kényelmesebb megoldásokkal találkozhatunk. Egy külön, a picik kezéhez méretezett fékkarral sokkal könnyebb lesz megtanulni a fékezést. Míg egy hagyományos fékkarral felszerelt bringán, nagyobb kihívás már a kar elérése is. Vásárlás előtt, ha van rá mód, próbáljuk meg kisujjunkkal a kiszemelt futóbicikli fékét behúzni. Ezzel lehet legjobban szimulálni a gyermeki kéz erejét. Ha könnyen tudjuk működtetni, nekik is egyszerűen fog menni, és ugyanez igaz fordítva is.
A nagyobb biztonság érdekében, mindig olyan futóbringát válasszunk, ahol a fék a hátsó kereket fékezi és jobb kézzel lehet behúzni.

Kormánycsapágy befordulás gátló

Kormánycsapágy befordulás gátló nem engedi, hogy az első kerék egy teljesen fordulatot írjon le. Így elkerülhetőek az éles szögű kanyarok, illetve a fékkábel megtekeredése. Hívei szerint biztonságosabb, mint egy hagyományos, nem szabályozott kormánycsapágy, az ellenzők szerint pedig, épphogy gátolja a gyermeket a megfelelő kanyarodás technika megtanulásában. Függetlenül mindkét tábor véleményétől, elterjedőben van a piacon, de ez ne befolyásoljon minket a vásárlásnál.
Egy jól megtervezett befordulás gátló, elég közel engedi a kormányt a vázhoz, így tényleg csak a veszélyesnek számító kormány állást akadályozza meg. Használatával gyermekünk biztonságosan megtanulhatja a szűkebb kanyarok bevételét is.

Lábtartó

A futóbiciklik többségén nem található lábtartó, mert nincs rá szükség. Gurulásnál ösztönösen felemelik lábukat a gyerekek. Egy jól kialakított lábtartó elég kicsi ahhoz, hogy a kisbringa lovasa szinte ”észre se vegye”, ha ráérez az ízére, használni fogja, míg egy nagyméretű, elvonja a gyermek figyelmét az egyensúlyozásról vagy kormányzásról, mivel folyamatosan azzal van elfoglalva, hogy hogyan tegye rá a lábát. További hátránya ezeknek a túltervezett tartóknak, hogy kényelmetlenebbé teszik a hajtást, könnyen beleütheti a rider a vádliját.

Váz anyag

A fémből készült vázak anyaga lehet acél vagy alumínium ötvözet, mely meghatározza a váz súlyát és teherbíró képességét. A 6061-es alumínium könnyű, erős, nem rozsdásodik és gyakran használatos a magasabb szintű kerékpárok vázanyagaként. Az acél vázak általánosan elterjedtebbek, olcsóbbak, viszont nehezebbek és hajlamosak korrodálódni.

Egy fából készült vázról elmondható, hogy környezetbarát, de kevésbé állítható, mint egy fém vázú futóbringa. Prémium kategóriában már találkozhatunk hosszú életű termékekkel is.

A kompozit vázanyag ritka, mi, még csak a FirstBike termékei között leltünk rá. Olyan nagy teherbírású futóbringát gyártanak mely könnyű, rugalmas de mégis strapabíró. Továbbá nem kell tartanunk a rozsdásodástól vagy a lepattogó festéktől.

Markolat

Egy kiegészítő, mely apró részletnek tűnik, mégis az egyik elsődleges biztonsági funkciót tölti be. Amellett, hogy nem engedi lecsúszni a gyermek kezét, még meg is védi egy-egy kisebb ütközéstől, horzsolástól. Pl. ha nagyon közel megy el egy fal vagy fa mellett. Minden futóbiciklin található markolat és egyre elterjedtebbek a kormány végei felé kiszélesedő változatok. Válasszunk ezzel a fajta kiegészítővel szerelt kisbringát, a nagyobb biztonság érdekében.

Csavarok

Haladás vagy esés során egy kiálló csavarfej könnyen megsértheti gyermekünk lábát, ezért érdemes figyelni arra, hogy a futóbringán lekerekített, védő kupakkal ellátott vagy süllyesztett csavarok legyenek.

 

A fentiek alapján már tudod, mire kell odafigyelni vásárláskor.
Nézz körül a Futóbringa Bolt kínálatában, ahol kiváló minőségű termékek közül válogathatsz, amik megfelelnek a felsorolt feltételeknek!